επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλευρό του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων (Φυλακών)

 Εκπρόσωποι της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Φυλακών) Τρικάλων την Παρασκευή 1η Απριλίου 2011 έπειτα από πρόσκληση που τους απηύθυνε η Διεύθυνση του σχολείου.
Οι επιστημονικοί συνεργάτες του κ. Γουργουλιάνη Κωνσταντίνου, διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρύτανη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που επισκέφτηκαν το χώρο του
 σχολείου, ενημέρωσαν την εκπαιδευτική κοινότητα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Συγκεκριμένα, η κ. Αποστολίδου Ελένη, γιατρός και οι κ.κ. Μηνάς Μάρκος και Γκουντουβά Ειρήνη, ειδικευόμενοι γιατροί, παρουσίασαν με ομιλία τους στοιχεία για τη συσχέτιση του καπνίσματος με καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά, διάφορες μορφές καρκίνου καθώς κα την εμφάνιση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.). Αν και, όπως σημειώθηκε, με τη διακοπή του καπνίσματος ο οργανισμός σταδιακά επανέρχεται σε καλά επίπεδα, ωστόσο είναι σημαντικό να πραγματοποιείται από καπνιστές, ακόμη και παθητικούς, η εξέταση της σπιρομέτρησης για την άμεση ιατρική επέμβαση, εφόσον χρειαστεί.

Στην εξέταση αυτή υποβλήθηκαν δωρεάν εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές του Σ.Δ.Ε. ώστε να εντοπιστούν οι περιπτώσεις που χρήζουν ιατρικής βοήθειας και να ενημερωθούν οι καπνιστές για τη δυνατότητα που παρέχεται σε όποιον θέλει να κόψει το κάπνισμα να δεχτεί την ουσιαστική βοήθεια από το «Πρόγραμμα Διακοπής Καπνίσματος» που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Όπως τόνισε η Διευθύντρια του ΣΔΕ κα. Έφη Χατζημάνου « η αποδοχή της πρόσκλησης από τους εκπροσώπους της πνευμονολογικής κλινικής ήταν ιδιαίτερα τιμητική για το σχολείο και πολύτιμη για το σύνολο της εκπαιδευτικής ομάδας».