επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Στον αέρα η μισθοδοσία και το δώρο των δημοτικών υπαλλήλων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Κουφογάζος αν δεν καταβληθούν οι ΚΑΠ μέχρι την Παρασκευή Στον αέρα είναι ότι εναπόμεινε από το δώρο του Πάσχα και η μισθοδοσία του δεύτερου δεκαήμερου του Απριλίου για τους δημοτικούς υπαλλήλους του Νομού Τρικάλων.
Ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Κουφογάζος, με δηλώσεις του στην ΕΡΕΥΝΑ, ήταν σαφής: «Αν δεν σταλούν μέχρι την Παρασκευή οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που αντιστοιχούν σε κάθε δήμο
 του Νομού, θα καταστεί αδύνατη η καταβολή του δώρου και της μισθοδοσίας στους υπαλλήλους».

Ο ίδιος εξήγησε πως τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, οπότε η καθυστέρηση στην καταβολή των ΚΑΠ θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για τη μισθοδοσία των μονίμων και μη, υπαλλήλων, όπως και στις πληρωμές σε προμηθευτές κλπ.

Ο λόγος σχετίζεται με το νέο πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών των δήμων που προβλέπει ο Καλλικράτης. Αν τα χρήματα που αντιστοιχούν σε κάθε δήμο, δεν καταβληθούν άμεσα, δεν θα προλάβουν οι οικονομικές υπηρεσίες να προωθήσουν τα εντάλματα και να ελεγχτούν αυτά από τον οικονομικό επίτροπο. Άλλωστε, ο οικονομικός επίτροπος βρίσκεται μόνο ορισμένες ημέρες της εβδομάδας στα Τρίκαλα, αφού ταυτόχρονα με το Νομό Τρικάλων, ελέγχει και τις δαπάνες άλλων Νομών, όπως της Κέρκυρας και των Ιωαννίνων.

Η εμπειρία από την εκταμίευση των ΚΑΠ τους προηγούμενους μήνες δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας στις δημοτικές αρχές, για την έγκυρη ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομικών, στο αίτημα των δημοτικών αρχών για άμεση εκταμίευση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Τον Ιανουάριο κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δήμων εντός του πρώτου δεκαήμερου του μήνα. Τον Φεβρουάριο στο δεύτερο δεκαήμερο και τον Μάρτιο στο τρίτο δεκαήμερο. Αν έχουμε επανάληψη της ίδιας τακτικής και τον Απρίλιο, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να πληρωθούν πριν το Πάσχα, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Κουφογάζος.

Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΕΥΝΑ, εκτιμά ότι «η κεντρική διοίκηση βάζει τους δήμους να λειτουργούν ανασχετικά προκειμένου να δέχονται αυτοί τις πιέσεις από τους πολίτες για την αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του».

Ο δήμαρχος Πύλης, υπογραμμίζει πως «έρχονται οι πολίτες και ζητούν τα οφειλόμενα από τους δήμους οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όχι γιατί ευθύνονται αυτοί, αλλά επειδή δεν τους αποδίδονται οι πόροι από την κεντρική διοίκηση». «Εμείς», χαρακτηριστικά τονίζει, «έχουμε κάθε διάθεση για να καλύψουμε τις οφειλές στους πολίτες, όμως δεν εξαρτάται από μας». Ερευνα