επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Κ. Αγοραστός: «Καθαρές κουβέντες περιμένει η Θεσσαλία από τον Κ. Σκανδαλίδη»

-«Η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας υποδέχεται τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και θέτοντας «κόκκινες γραμμές» «Αναδιάρθρωση καλλιεργειών δεν γίνεται ούτε με άνωθεν εντολές ούτε με ασκήσεις επί χάρτου ούτε με ισοπεδωτικούς αφορισμούς ούτε ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων»
-«Είναι στο χέρι όλων μας η στροφή των Ελλήνων στη γεωργία από ανάγκη να γίνει επιλογή με προοπτική»
-«Θέλουμε να εδραιώσουμε την Θεσσαλία ως το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα»
«Αναδιάρθρωση καλλιεργειών δεν γίνεται ούτε με άνωθεν εντολές ούτε με ασκήσεις επί χάρτου
ούτε με ισοπεδωτικούς αφορισμούς ούτε ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κληθείς σε συνέντευξη τύπου σήμερα να σχολιάσει την εξαγγελία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για αναδιάρθρωση καλλιεργειών στη Θεσσαλία μέσω της αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

«Θα αναμένω από τον κ. Σκανδαλίδη να ξεκαθαρίσει αύριο και μεθαύριο ποιο Υπουργείο είναι τελικά αρμόδιο στην κυβέρνηση για τις καλλιέργειες, οφείλω όμως να κάνω δύο επισημάνσεις:

-Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το βαμβάκι ήταν το 2010 το 4ο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας με εξαγωγές αξίας 368 εκατομμυρίων ευρώ.

-Σε τοπικό επίπεδο, το βαμβάκι λόγω της ιστορικά υψηλής τιμής του, προσέφερε σημαντικά στην τοπική οικονομία, η οποία περνά ούτως ή άλλως δύσκολες ημέρες.

Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω ποια καλλιέργεια προτείνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη Θεσσαλία ώστε να αντικατασταθεί το βαμβάκι ή και το καλαμπόκι που επίσης φέτος έχει καλή τιμή;

Και επίσης ποιο προϊόν πιστεύει ότι μπορεί να συνεισφέρει ετησίως στην ελληνική οικονομία ποσό 368 εκατ. ευρώ από εξαγωγές;», ρώτησε ο κ. Κώστας Αγοραστός και προανήγγειλε ότι στις ομιλίες του το Σαββατοκύριακο στο Κιλελέρ και το Περιφερειακό Συμβούλιο θα μιλήσει συγκεκριμένα για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών στη Θεσσαλία.

«Ως αιρετή Περιφέρεια όχι μόνο δεν λέμε όχι στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών αλλά την υποστηρίζουμε και δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τους παραγωγούς. Αναδιάρθρωση όμως μπορεί να γίνει με προσεκτικά και καλά σχεδιασμένα βήματα, ανά περιοχή και με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

Στο κάτω κάτω ποιος μπορεί να υποχρεώσει να αλλάξει καλλιέργεια με άλλη αν δεν είναι βέβαιος ότι θα αυξήσει – έστω και μεσομακροπρόθεσμα – το εισόδημά του; Ποιος μπορεί να υποχρεώσει τον παραγωγό να αλλάξει καλλιέργεια σε περίοδο κρίσης και όταν κατά κοινή παροχή δεν έχει απέναντί του ένα σοβαρό κράτος που να τον στηρίξει στην πράξη;»

Ο κ. Κώστας Αγοραστός επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί αξιώνουν δίκαιες αποζημιώσεις ανάλογα με το ποσοστό ζημιάς που υπέστη ο καθένας», ενώ γενικότερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι οι Θεσσαλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι αξιώνουν «καθαρές κουβέντες, εφαρμόσιμες λύσεις, ουσιαστική χρηματοδότηση, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα μεγάλα προβλήματά τους:

-Την εκτίναξη του κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των φόρων που προβλέπει το Μνημόνιο. Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά πετρέλαιο, ρεύμα, σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ΦΠΑ. Ειδικά οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση από τη ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.

-Τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των παραγωγών από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις και τα πάσης φύσεως προγράμματα. Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία περιμένουν ακόμη να εισπράξουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, που είναι δικά τους χρήματα, δεν τους τα χαρίζει το κράτος – κάποιοι περιμένουν να πληρωθούν από το 2007.

-Τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των ενώσεων και των συνεταιρισμών από την αγορά. Με τα εκπτωτικά τιμολόγια και τις 12μηνες σε πολλές περιπτώσεις επιταγές, οι παραγωγικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί καλούνται επί της ουσίας να χρηματοδοτούν τις εμπορικές επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ. Ενώ σε σημαντικά προϊόντα όπως το ροδάκινο και η βιομηχανική τομάτα εκατοντάδες παραγωγοί είναι ακόμη απλήρωτοι.

-Τις μεγάλες καθυστερήσεις στο ΟΣΔΕ. Ποιος πιστεύει ειλικρινά ότι θα τελειώσουν οι διαδικασίες του ΟΣΔΕ μέχρι τις 15 Μαΐου (εννοώ μαζί με τις διορθώσεις και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες); Επισημαίνουμε ότι η καθυστέρηση στο ΟΣΔΕ δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στους παραγωγούς.

-Τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων: Μπήκε Απρίλιος κι ακόμη το μέτρο για τη μείωση της νιτρορύπανσης δεν έχει προκηρυχθεί, τα σχέδια βελτίωσης πηγαίνουν ολοένα και πιο πίσω, ενώ ακόμη κι όσοι εντάσσονται στα προγράμματα επιδοτούνται με καθυστέρηση 2 και 3 ετών.

-Τις νέες επιβαρύνσεις που συνεπάγονται για αγρότες και κτηνοτρόφους η αύξηση των ασφαλίστρων του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ, η αύξηση της φορολογίας για τους παραγωγούς – πωλητές στις λαϊκές αγορές, η υπαγωγή χιλιάδων αγροτών που ασκούν κι άλλο επάγγελμα στον ΟΑΕΕ.

-Τη μεγάλη καθυστέρηση στην απλοποίηση των διαδικασιών για την ανανέωση της άδειας γεωτρήσεων.

-Το πάγωμα της χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και την αδυναμία πολλών παραγωγών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Εξειδικεύοντας αυτούς τους άξονες υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη ζητήματα που πρέπει να αναδείξουμε καθώς απασχολούν τους παραγωγούς», διευκρίνισε ο κ. Κ. Αγοραστός καθιστώντας σαφές ότι «αρκετά απ’ αυτά τα προβλήματα δεν προέκυψαν τώρα και οι ευθύνες προφανώς αντανακλούν συνολικά στο πολιτικό σύστημα και πολύ περισσότερα στα κόμματα που άσκησαν εξουσία διαχρονικά.

Οι λύσεις – επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας - χρειάζονται σήμερα, τώρα καθώς η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή:

-Από την μία η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια αγορά αναζητούν ποιοτικά, ασφαλή, νόστιμα προϊόντα. Επώνυμα προϊόντα, πιστοποιημένα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ.

-Από την άλλη η Ελλάδα παράγει με παραδοσιακό κυρίως τρόπο τέτοια προϊόντα.

Η λύση στην κρίση είναι Ελληνική.

Η λύση στην κρίση μπορεί κατά κύριο λόγο να προέλθει από τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία) και φυσικά τον τουρισμό, τη ναυτιλία.

Είναι η πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες που οι Έλληνες επιστρέφουν στη γεωργία.

Κυρίως, από ανάγκη αλλά είναι στο χέρι μας η ανάγκη να γίνει επιλογή.

Η γεωργία μπορεί και να θρέψει την Ελλάδα και να φέρει νέο πλούτο στην Ελλάδα.

Πολύ περισσότερο στη Θεσσαλία που είναι η κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφική περιφέρεια της χώρας και εμείς θέλουμε να την εδραιώσουμε ως το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Η Θεσσαλία υποδέχεται αύριο και μεθαύριο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την παραδοσιακή ευγένεια που χαρακτηρίζει τους Θεσσαλούς αλλά και αναμένοντας καθαρές κουβέντες», σημείωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός και ανέφερε ότι «η αιρετή Περιφέρεια, στους τρεις μήνες της διαδρομής του νέου θεσμού έδωσε ήδη συγκεκριμένα δείγματα γραφής:

-Με διαρκείς και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα συναρμόδια Υπουργεία για τα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία.

-Με συγκεκριμένες, οραματικές και συνάμα εφαρμόσιμες, προτάσεις – να αναφέρω χαρακτηριστικά την πρόταση για «fast track» αδειοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων που καταθέσαμε τον Ιανουάριο στα Τρίκαλα και την υιοθέτηση η αρμόδια Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Μιλένα Αποστολάκη όπως μου ανακοίνωσε πριν τρεις ημέρες.

-Θέτοντας, όμως, τις «κόκκινες γραμμές» στα θέματα που είναι αδιαπραγμάτευτα για την Θεσσαλία».

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο νερό και αφού επανέλαβε ότι «γεωργία χωρίς νερό δεν γίνεται», είπε ότι αναμένει τις θέσεις του κ. Κ. Σκανδαλίδη για την πορεία των αρδευτικών έργων της Θεσσαλίας, το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης αλλά και για το ενδεχόμενο εξόρυξης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της επαρχίας Ελασσόνας που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάπτυξη προϊόντων ΠΟΠ και της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.