επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ν. Λέγκας: Βήματα προς τα πίσω οι νέες ρυθμίσεις για τον Ανταγωνισμό

-Ομιλία του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης της Ν. Δ. στην Ολομέλεια της Βουλής για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού. Την ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών και κυρίως της Επιτροπής Ανταγωνισμού τόνισε ο βουλευτής Τρικάλων και αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης της Ν.Δ. Ν. Λέγκας κατά την ομιλία του στη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου Νόμου για την προστασία του ελεύθερου Ανταγωνισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το θέμα από τη φύση του σημαντικό, καθόσον αφορά στο πλαίσιο ελέγχου για την αποτροπή ανάπτυξης ολιγοπωλιακών καταστάσεων. Είναι σαφές, τόνισε, ότι ένα τέτοιο πλαίσιο,
 θα πρέπει να ορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς των επιχειρήσεων, να περιφρουρεί τις μεταξύ τους σχέσεις και πάνω απ’ όλα να εξασφαλίζει τον ίδιο τον καταναλωτή που είναι και το ζητούμενο.

Ο Ν. Λέγκας, υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. δεν δίστασε να υπερψηφίσει ορθές πρωτοβουλίες. Έκανε όμως λόγο για τις διαδρομές ανακολουθίας του ΠΑΣΟΚ και τόνισε:

«Ως Αντιπολίτευση θέλατε να καταργηθεί η Υπηρεσία Εποπτείας της αγοράς. Ως Κυβέρνηση της δίνεται επιπλέον αρμοδιότητες. Ως Αντιπολίτευση μας κατηγορούσατε για παρεμβατισμό, λέγοντας ότι ο Υπουργός παρεμβαίνει στη λειτουργία της Επιτροπής. Ως Κυβέρνηση επιχειρήσατε να θίξετε την αυτοτέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού ως Ανεξάρτητης Αρχής, παρέχοντας ακριβώς τη δυνατότητα στον Υπουργό να παρεμβαίνει στον ορισμό των προτεραιοτήτων, στον ορισμό των δράσεων στην έκδοση ακόμη και των ανακοινώσεων για τα πρόστιμα. Ως Αντιπολίτευση μας εγκαλούσατε για την ακρίβεια στην αγορά και την ασυδοσία στα καύσιμα. Ως Κυβέρνηση έχει καταστεί η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στις τιμές των καυσίμων. Ως Αντιπολίτευση είχατε στην ημερήσια διάταξη το θέμα του πληθωρισμού. Ως Κυβέρνηση έχει καταφέρει το πρωτόγνωρο, η χώρα μας να έχει ταυτοχρόνως και υψηλό πληθωρισμό και υψηλή ύφεση. Άρα, υπάρχει θέμα συνέπειας, υπάρχει θέμα συνέχειας, όσον αφορά στις παλινωδίες, στις αναθεωρήσεις και κυρίως στις αντιφάσεις».

Ο αν. Τομεάρχης τόνισε ότι ανάλογες ανακολουθίες πιστοποιούνται και από το γεγονός ότι ξεχάστηκε τόσο η διακήρυξη περί δημιουργίας μιας δεύτερης αντιμονοπωλιακής αρχής όσο και αυτή περί της σύστασης σχετικής γενικής διεύθυνσης στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως επίσης και από την απάλειψη διατάξεων που τέθηκαν και σε δημόσια διαβούλευση, αλλά βρίσκονταν σε πλήρη αντίθεση με την πρακτική όλων των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. Γεγονός που οδήγησε τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαρακτηρίσουν τις σχετικές προτάσεις ως απαράδεκτες, αναχρονιστικές και αντικοινοτικές .

Για όλους αυτούς τους λόγους, εκτιμούμε ότι το παρόν Σχέδιο Νόμου, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει βελτιώσεις σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μια συνολική και ολοκληρωμένη λύση για το μείζον θέμα της προστασίας του ανταγωνισμού. Γιατί, αυτό το σημαντικό ζήτημα προσπαθεί να το προσεγγίσει με επικοινωνιακούς και μόνο χειρισμούς αφήνοντας την ουσία και το περιεχόμενο στο κενό, κατέληξε ο βουλευτής Τρικάλων.