επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Περιμένω τη δημόσια συγνώμη του Περιφερειάρχη

Παρακολουθώντας την ανακοίνωση του κ. Αγοραστού μετά την απογραφή και μείναμε άφωνοι. Αναφέρει: Χρέη 122 εκατ. € το χρέος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ακόμα πιο εντυπωσιακά, βόμβα 122 εκ. € στα θεμέλια της Περιφέρειας. Κι ακόμα χειρότερα. Πρωταθλήτρια στα χρέη η Νομαρχία Καρδίτσας. Και συνεχίζει είναι προφανές ότι ο πρώην Νομάρχης Καρδίτσας πρέπει να εξηγήσει δημόσια γιατί ανακοίνωσε προς δημοπράτηση έργα χωρίς να έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση.

Επαίσχυντα ψέματα, σκόπιμη παραπλάνηση ή η επιτομή της ασχετοσύνης;
Η αλήθεια είναι μία. Η Νομαρχία Καρδίτσας άφησε το υψηλότερο ταμειακό υπόλοιπο από τις 4 Νομαρχίες της Θεσσαλίας δηλαδή 8.868.684 € καθαρά χρήματα στο ταμείο της Περιφέρειας.
Χωρίς χρέη, χωρίς δάνεια και χωρίς υποχρεώσεις.

Ξέρετε τι βαφτίζει χρέη ο κ. Αγοραστός; Τα υπόλοιπα των προγραμμάτων του κράτους (ΕΑΠΝΑ, ΠΙΝΔΟΣ, ΕΣΠΑ, ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ) που βρίσκονται σε εξέλιξη τα οποία υλοποιούν οι Νομαρχίες και τις μεταβιβαστικές πληρωμές του κράτους (μεταφορές) για τα οποία οι Νομαρχίες έχουν την ευθύνη υλοποίησης αλλά χρηματοδοτικά λειτουργούν ως ενδιάμεσοι.

Η πολιτεία ζήτησε όλες αυτές οι δεσμεύσεις της, να φαίνονται ως υποχρεώσεις ώστε η ίδια να προγραμματίσει τις πληρωμές της κι όχι για να χρησιμοποιηθούν για επικοινωνιακά παιχνίδια και σπίλωση προσώπων.

Η Καρδίτσα είχε την τύχη να κερδίσει το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΕΑΠΝΑ-2) για το οποίο κάναμε μεγάλο αγώνα στο τέλος του 2003, οι Ν. Σαλαγιάννης, Β. Τσιλίκας ως βουλευτές και εγώ ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και αποκομίσαμε 30 εκ. €. Στη συνέχεια τη συμβολή του Δ. Σιούφα το ποσό αυτό ανέβηκε στα 42 εκ. €. Από αυτά απορροφήθηκαν 27 εκ. € και τα υπόλοιπα 15 εκ. € είναι σε εξέλιξη. Τα χρήματα αυτά ο Αγοραστός τα βαφτίζει χρέος. Έλεος. Είναι υποχρεώσεις του κράτους και ανάλογα με τη χρηματοδότηση προχωρούν και τα έργα.
Το ίδιο και το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ. Λίγο πριν την εκπνοή της θητείας του Β. Αναγνωστόπουλου ανακοινώθηκε η ένταξη του Νομού μας στο πρόγραμμα. Όλοι εκφράσαμε τότε την ικανοποίησή μας. Κατά τον κ. Αγοραστό έπρεπε να καταγγείλω τον Β. Αναγνωστόπουλο γιατί μου άφησε χρέη όσο ήταν το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ. Αντίθετα εμείς πιέσαμε, αυξήσαμε το πρόγραμμα υλοποιήσαμε το μεγαλύτερο μέρος του και μένουν περίπου 3,5 εκ. € για την ολοκλήρωσή του. Κι αυτό ο Αγοραστός το βαφτίζει χρέος. Κι εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.

Στο ΕΣΠΑ όμως δίνει ρέστα. Η Νομαρχία Καρδίτσας έχει υπογράψει τις περισσότερες συμβάσεις ύψους 15 εκ. € και η αμέσως επόμενη Νομαρχία της Θεσσαλίας έχει 8 εκ. €. Αντί λοιπόν και εδώ να πάρουμε εύσημα, ο κ. Αγοραστός μας χρεώνει άλλα 15 εκ. € επιπλέον χρέος και την ίδια στιγμή λέει ότι πρέπει να πιεστούν οι ανάδοχοι των έργων να έχουν ταχεία απορρόφηση. Μόνο να κάνουμε το σταυρό μας μπορούμε.
Τα ίδια ισχύουν και για τα προγράμματα αντικατάστασης αμιάντου και βελτίωσης υποδομών σχολικών μονάδων. Αν δεν τα γνωρίζει ας ρωτήσει τον συντοπίτη και πρώην υφυπουργό κ. Ταλιαδούρο.
Χρεώνει ως χρέη και τις μεταφορές των μαθητών για το τρέχον έτος. Διπλή σκόπιμη παραπληροφόρηση. Οι μεταφορές μαθητών είναι υποχρεώσεις του κράτους και ποτέ καμιά Νομαρχία δεν πλήρωσε από τα δικά της χρήματα για μεταφορές μαθητών ούτε ένα τσακιστό €. Επίσης, από πού προκύπτει ότι είναι χρέη των Νομαρχιών, οι δαπάνες του τρέχοντος έτους που ο ίδιος ασκεί διοίκηση;

Όσον αφορά τις δημοπρατήσεις έργων που δήθεν έκανα χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η άγνοια ή η παραπληροφόρηση σε όλο της το μεγαλείο. Καμιά δημοπράτηση είτε στο ΠΙΝΔΟΣ είτε στο ΕΑΠΝΑ είτε στο ΕΣΠΑ δεν γίνεται χωρίς άδεια δημοπράτησης από το κράτος. Όλα τα έργα έχουν άδεια δημοπράτησης. Όφειλε να το ξέρει. Όπως όφειλε να ξέρει ότι για να δημοπρατήσεις ένα έργο αρκεί ή έγκριση πίστωσης. Οι χρηματοδοτήσεις δίνονται με την πρόοδο του έργου.
Όσο για τα μη δημοπρατηθέντα έργα ύψους 15 εκ. € αφορούν κατά βάση την τελευταία αύξηση του ΕΑΠΝΑ-2 (από 42 εκ. € σε 57 εκ. €) που έγινε το καλοκαίρι του 2009 λίγο πριν την κυβερνητική αλλαγή, με την βοήθεια του τότε προέδρου της Βουλής. Και αυτή η αύξηση, παρά τις δυσκολίες υλοποίησης, ως ευκαιρία για το Νομό πρέπει να αντιμετωπίζεται κι όχι ως βάρος.

Θα αναλογιστείτε άγνοια ή παραπληροφόρηση; Προτιμώ το πρώτο από το να υποθέσω ότι υπάρχει αιρετός που σκόπιμα παραπληροφορεί για να σπιλώσει τους τέσσερις πρώην Νομάρχες και για να κατεβάσει τον πήχη χαμηλά ώστε να μη διαμαρτύρονται οι πολίτες αν δεν κάνει τα έργα που υποσχέθηκε.

Κλείνω επαναλαμβάνοντας ότι η Νομαρχία Καρδίτσας άφησε καθαρά λεφτά στον κ. Αγοραστό. Από τα 9 εκ. € ταμειακό υπόλοιπο, τα 4 εκ. € είναι χρήματα που δικαιούνται να τα πάρουν οι εργολάβοι και τα οποία μετά από 100 μέρες δεν κατάφερε να πληρώσει. Κάπου 1,5 εκ. € είναι υπόλοιπα από ΚΑΠ, για έργα δηλαδή που κάνει μόνη της η Νομαρχία και τα υπόλοιπα 3,5 εκ. € είναι καθαρά χρήματα που εξοικονόμησε η Νομαρχία από τις λεγόμενες λειτουργικές δαπάνες (ενοίκια, τηλέφωνα, χαρτικά, εξοπλισμός κ.λπ.) και τα οποία μπορεί να τα διαχειριστεί η νέα διοίκηση όπως αυτή θέλει.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι «από κει που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι».

Περιμένω να διαβάσει καλύτερα την απογραφή, όπως περιμένω και τη δημόσια συγνώμη του. Σε αντίθετη περίπτωση τον προκαλώ σε δημόσια διεξοδική συζήτηση για να φανεί καθαρά η αλήθεια.
Φώτης Αλεξάκος
Περιφ. Σύμβουλος & πρ. Νομάρχης Καρδίτσας