επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Πρωτοβουλίες και συναντήσεις Ν. Λέγκα για τις καταργήσεις σχολικών μονάδων

Το θέμα της κατάργησης σχολικών μονάδων στα Δημοτικά Διαμερίσματα (Δ.Δ.) του Νομού Τρικάλων επαναφέρει στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην Υφυπουργός Ν. Λέγκας.
Ειδικότερα και με τη διαδικασία της αναφοράς προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ο Ν. Λέγκας προωθεί στη Βουλή τα σχετικά υπομνήματα τα οποία κατατέθηκαν στον ίδιο από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δ. Δ. Καστρακίου, Μουριάς, Διάβας, Βασιλικής, Περιστέρας, Θεόπετρας, Αύρας, Πετρόπορου και Νομής όπου αναπτύσσεται η επιχειρηματολογία για
τους λόγους της αντίθεσης τους στην κατάργηση των σχολικών μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταθέσει στη Βουλή ερώτηση για το σύνολο των σχολείων του Νομού που είτε συγχωνεύονται είτε καταργούνται. Σ’ αυτή τονίζονταν η ανησυχία των τοπικών κοινωνιών για το γεγονός ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην των άμεσα ενδιαφερόμενων, χωρίς μελέτη και τεκμηρίωση, έχοντας ως βασικό στόχο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ενώ η εξοικονόμηση πόρων δεν θα έπρεπε να είναι το βασικό κριτήριο αλλά να προκύπτει ως αποτέλεσμα.

Επίσης, έμφαση δίδονταν στο γεγονός ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τόσο τα κρίσιμα γεωγραφικά, οικονομικά χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής όσο κι η προβολή της δυναμικής της στα επόμενα χρόνια. Καθώς και μια σειρά κρίσιμων παραγόντων όπως η έλλειψη πολιτισμικής κοιτίδας από το χωριό, η δημιουργία αφενός μιας δεύτερης ταχύτητας μετακινούμενων μαθητών κι αφετέρου «υπερτροφικών» σχολικών μονάδων- αντί να συντηρηθούν ισχυρές και βιώσιμες εκπαιδευτικές μονάδες που υπήρχαν στις εν λόγω περιοχές- η αύξηση της αστυφιλίας και οι ευρύτερες συναισθηματικές πολιτισμικές και οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα οδηγούν στην ερήμωση της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για το θέμα αυτό ο Ν. Λέγκας συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δ.Δ. Μουριάς και Καστρακίου.