-« Η γεωργία και η κτηνοτροφία μπορούν και να θρέψουν τον ελληνικό λαό και να φέρουν εισόδημα στη χώρα μας. Αυτό, όμως, δεν θα γίνει αυτόματα. Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα, γενναία κίνητρα και ισχυρή πολιτική βούληση», είπε στην ομιλία του στο Κιλελέρ
-«Τα βαριά, μολυβένια σύννεφα που μαζεύονται απειλητικά πάνω από τη χώρα μας και την κοινωνία μας, μπορεί να διαλυθούν μόνο από τον ήλιο της δημιουργίας και της ανάπτυξης»
-Η ομιλία του Περιφερειάρχη είχε αναφορές στον Β. Ουγκώ και τους «Άθλιους», τον Βρετανό φιλόσοφο του 19ου αι. T.H. Green και την έκθεση Beveridge που αποτέλεσε τη βάση για
την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους στη μεταπολεμική Δυτική και Κεντρική Ευρώπη
«Ο καλύτερος τρόπος να τιμούμε τη μνήμη των εξεγερμένων αγροτών στο Κιλελέρ δεν είναι τα λόγια, αλλά οι πράξεις, τα έργα, τα αποτελέσματα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 101ης επετείου από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών.
«Τιμούμε σήμερα τους εξεγερμένους αγρότες, τους κολίγους της Θεσσαλίας,
που διεκδίκησαν:
-να είναι κύριοι της γης τους,
-να απολαμβάνουν τους καρπούς του μόχθου τους,
- να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια με τις οικογένειές τους», επισήμανε ο κ. Κώστας Αγοραστός σημειώνοντας ότι οι Θεσσαλοί αγρότες «αγωνίστηκαν για την «ελευθερία», αυτή «τη μικρή και ψυχρή λέξη» όπως γράφει ο Βίκτωρ Ουγκό στους «Αθλίους», που όμως αποτελεί την κινητήριο δύναμη της ιστορίας και το ύψιστο ιδανικό του ανθρώπου».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας διευκρίνισε ότι αναφέρεται «στην έννοια της ελευθερίας όχι μόνο ως απουσία εξωτερικών καταναγκασμών αλλά ως θετική ελευθερία κατά την έκφραση του Βρετανού φιλοσόφου του 19ου αι. T.H. Green, δηλαδή την ενίσχυση της ικανότητας κάθε ανθρώπου
-να διαπιστώνει τις δυνατότητές του,
-να αποκτά ικανότητες και γνώση,
-να επιτυγχάνει την ολοκλήρωση, την αυτοπραγμάτωσή του».
Ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι «τα αιτήματα των εξεγερμένων αγροτών της Θεσσαλίας καθίστανται σήμερα δραματικά επίκαιρα όπως και η Έκθεση Beveridge η οποία εκπονήθηκε το 1942 και αποτέλεσε τη βάση για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους στη μεταπολεμική Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.
Η έκθεση Beveridge – εξήγησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας - περιέγραφε ένα σχέδιο για εκτεταμένο κοινωνικό κράτος μέσα από την επίθεσή της στους επονομαζόμενους «πέντε γίγαντες», τα πέντε «Α»:
-Την ανάγκη
-Την ασθένεια,
-Την αμάθεια,
-Την αθλιότητα,
-Την ανεργία.
Αντιλαμβάνεται ο καθένας μας ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική σήμερα στη χώρα μας αλλά και γενικότερα κάνει το αντίθετο: αφυπνίζει αυτούς τους 5 γίγαντες:
-Η ανεργία καλπάζει,
-Οι ανισότητες μεγαλώνουν, εμφανίζονται ρωγμές στον κοινωνικό ιστό,
-Σχολεία κλείνουν,
-Οι υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής ασφάλειας συρρικνώνονται,
-Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ακόμη και βασικές ανάγκες τους.
Στην ελληνική περιφέρεια οι δεσμοί σε επίπεδο οικογένειας, γειτονιάς, χωριού είναι ακόμη ισχυροί και καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το κενό που αφήνει υποχωρώντας το κοινωνικό κράτος, όμως οι οιωνοί για το μέλλον δεν είναι ευοίωνοι», είπε ο κ. Κώστας Αγοραστός και υποστήριξε ότι «τα βαριά, μολυβένια σύννεφα που μαζεύονται απειλητικά πάνω από τη χώρα μας και την κοινωνία μας, μπορεί να διαλυθούν μόνο από τον ήλιο της δημιουργίας και της ανάπτυξης.
Ο ελληνισμός έχει αποδείξει διαχρονικά τις ακατάβλητες δυνάμεις του, το μεγαλείο της ψυχής του», σημείωσε και επανακατέθεσε την άποψή του ότι «η λύση στην κρίση είναι Ελληνική, η λύση στην κρίση μπορεί και πρέπει να προέλθει από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Αν παρομοιάσουμε την εθνική οικονομία με ένα αυτοκίνητο που τρέχει προς τον γκρεμό, η αγροτική οικονομία είναι το φρένο για να σταματήσει αυτή η πορεία», διευκρίνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρότεινε «επανεκκίνηση στην ελληνική αγροτική οικονομία. Χρειάζεται η στροφή νέων κυρίως αλλά και ανθρώπων από μεγαλύτερες ηλικίες στον πρωτογενή τομέα μια στροφή που σήμερα γίνεται από ανάγκη, να γίνει επιλογή με προοπτική.
Η γεωργία και η κτηνοτροφία μπορούν και να θρέψουν τον ελληνικό λαό και να φέρουν εισόδημα στη χώρα μας. Αυτό, όμως, δεν θα γίνει αυτόματα», πρόσθεσε και έκρινε αναγκαία: τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, την παροχή γενναίων κινήτρων και την ισχυρή πολιτική βούληση».
Ο κ. Κ. Αγοραστός ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα όταν
-Το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται στα ύψη (πετρέλαιο, ρεύμα, ΦΠΑ, σπόροι, λιπάσματα, ζωοτροφές) κυρίως από την αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση.
-Όταν οι παραγωγοί μένουν επί της ουσίας ανασφάλιστοι από το νέο νόμο του ΕΛΓΑ.
-Όταν υπάρχουν σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα στην αγορά και οι συνεταιρισμοί καλούνται να χρηματοδοτούν τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.
-Όταν το κράτος είναι αναξιόπιστο και ασυνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι των παραγωγών (επιδοτήσεις, πληρωμές, αποζημιώσεις, επενδύσεις).
-Όταν έχει γεμίσει η Ελλάδα μισοτελειωμένα έργα κυρίως αρδευτικά την ώρα που κάποιοι στην ασφάλεια των γραφείων τους παίζουν με το νερό αγνοώντας ότι παίζουν με την φωτιά…»
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας χαρακτήρισε λέξη – κλειδί την εμπιστοσύνη για την επιτυχή πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια κι έκρινε αναγκαία τη συλλογική προσπάθεια με τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς στην πρώτη γραμμή της πραγματικής οικονομίας.