επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Αγοραστός :΅Κανένα πρόβλημα με την αντοχή του φράγματος της Λίμνης Πλαστήρα"

 Η υπερχείλιση του φράγματος Νικολάου Πλαστήρα ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός πλαισιομένος από τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, και τους Περιφερειακούς Συμβούλους κ.κ. Κόκκαλη, Νούσιο, Ψαχούλα, Αναστασόπουλο, Λέμα. Ο κ. Αγοραστός διαβεβαίωσε πως "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για πλημμυρικά φαινόμενα και καμία ένδειξη ρήγματος από την υπερχείλιση του Φράγματος καθώς είναι σχεδιασμένο
ακριβώς για να αντέχει σε περιπτώσεις υπερχείλισης. Η στάθμη του νερού στον Ταμιευτήρα έφτασε στα 791,88 κ. μέτρα (με όριο τα 792 κ.μέτρα), λόγω των φετινών χιονοπτώσεων, αλλά οι ποσότητες που διαρρέονται προς τον ποταμό Ταυρωπό είναι μικρές και δεν εμπνέουν ανησυχία".

Επίσης τόνισε πως "η στατικότητα του Φράγματος ελέγχεται κάθε χρόνο από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για να χειριζόμαστε το νερό διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες ώστε να παράγεται η απαιτούμενη ενέργεια και να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Ωστόσο τα φερτά υλικά των ποταμών δυσχεραίνουν την κατάσταση αφού δεν έχουν καθαριστεί την τελευταία πενταετία ενώ στην επιδείνωσή τους συνεβαλαν και τα έργα της Ε65".

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε πως "από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός και υπήρξε συνεχής επαφή με τη ΔΕΗ, τον κ. Αργυράκη ο οποίος είναι υπεύθυνος στον τομέα Φραγμάτων αλλά και με τον κ. Τσιάκο" τονίζοντας πως"πρόκειται για αίσθημα ευθύνης που διακατέχει την Περιφέρεια πως οι αρμόδιοι και φέροντες την ευθύνη του Φράγματος είναι η ΔΕΗ και η Γεν. Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης".

Ο κ. Τσιάκος περιγράφοντας τις ενέργειες που έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα είπε πως "από την πρώτη στιγμή υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τον κ. Αγοραστό και σε συνεργασία με τον δήμαρχο Παλαμά κ. Κώστα Πατσιαλή επικοινώνησαν την Παρασκευή με τους αρμοδίους της ΔΕΗ, του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Πλαστήρα.

Συνειδητοποιώντας τη δυσκολία της κατάστασης αποφάσισαν τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου για τουλάχιστον ένα 24ωρο έως ότου υπάρξει εκτόνωση των φαινομένων. Ακολούθησε η υπερχείλιση του Φράγματος, απόρροια των τελευταίων βροχοπτώσεων. Ο κ. Τσιάκος και ο κ. Πατσιαλής από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά στις πλημμυρισμένες περιοχές. Επικοινώνησαν με τον Διευθυντή του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου στην αναρρυθμιστική λίμνη Καρδίτσας κ. Θεοδόση Στάλια, ζητώντάς του να μη θέσει σε λειτουργία το εργοστάσιο ώστε να μην κατεβάσει άλλο νερό ο ποταμός Καλέντζης (γεγονός που υπό άλλες συνθήκες θεωρείται ευλογία για τον θεσσσαλικό κάμπο που περιμένει να «ξεδιψάσει» αφού πολλές φορές έχει περάσει μεγάλες περιόδους λειψυδρίας).

Τα φαινόμενα πλέον τείνουν να εξαφανιστούν και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα δήλωσε ο κ. Τσιάκος. Αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης ο κ. Αγοραστός και ο κ.Τσιάκος επισκέφθηκαν το Φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα.