επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

«Χρειαζόμαστε σχολείο ανοικτό στην κοινωνία»

Την πεποίθηση πως πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί «το πεπαλαιωμένο μοντέλο εκπαίδευσης και να προσηλωθούμε σε μία «εξωστρεφή παιδεία» εκφράζει η υπεύθυνη περιφερειακών Μ.Μ.Ε. της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην τοποθέτησή της επ’ αφορμή του 4ου Προσυνεδρίου του κινήματος με αντικείμενο την παιδεία, που γίνεται στην Πάτρα.

Η κ. Παρασκευούδη εξηγεί πως « το σχολείο της επόμενης δεκαετίας, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι ένα σχολείο ανοικτό στις ιδέες και στην κοινωνία, στη γνώση και το διάλογο, δημοκρατικό που θα αξιοποιεί κάθε σύγχρονο εργαλείο για να διευρύνει τους ορίζοντες του μαθητή και της μαθήτριας, για να διευκολύνει την επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό, για να εμπλουτίσει τον μαθητικό βίο με δημιουργικές δραστηριότητες και εργασίες»
.

Παράλληλα επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ για το οποίο σημειώνει πως «βάπτισε ως «μεταρρύθμιση» το λουκέτο σε χιλιάδες δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντας οικογένειες ολόκληρες, γονείς και παιδιά μόλις 6 και 7 ετών, να ταξιδεύουν καθημερινά χιλιόμετρα για να μάθουν γράμματα. Έτσι, σε λίγα χρόνια και τα ελάχιστα χωριά που έχουν ζωή σήμερα, θα έχουν ερημώσει».
Και προσθέτει: «τα ίδια ακριβώς πράττει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου με χαρακτηριστική προχειρότητα αλλά και μικροκομματική σκοπιμότητα επιχειρεί να ελαχιστοποιήσει το οικονομικό κόστος της παιδείας, αδιαφορώντας εάν με αυτή ακριβώς την τακτική, βάζει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μας. Και όλα αυτά φυσικά, την ώρα που η τριτοβάθμια εκπαίδευση το επίπεδο της οποίας απέχει μακράν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργεί απλά ανέργους πτυχιούχους».

Η Λαρισαία πολιτικός καταλήγει υπενθυμίζοντας τα σοφά λόγια του μεγάλου Έλληνα διαφωτιστή Αδαμάντιου Κοραή: «Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο.»