επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Κ. Αγοραστός: «Ισχυρά κίνητρα στους νέους για να γίνει ξανά η γεωργία επιλογή με προοπτική»

-Στην ημερίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Κιλελέρ σήμερα στο Κιλελέρ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας πρότεινε μεταξύ άλλων η έκδοση των οικοδομικών αδειών για κατοικίες και αποθήκες στα χωριά – εξαιρουμένων των τουριστικών περιοχών – να γίνεται δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος για τους παραγωγούς και ιδίως τους νέους

- Έθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία: το αυξημένο κόστος παραγωγής, την ασυνέπεια του κράτους στις πληρωμές, την
 επιβάρυνση από το νέο νόμο του ΕΛΓΑ

-Πρότεινε να παραταθεί για ένα χρόνο η άδεια χρήσης νερού και να παροχετευθεί «φθηνό» χρήμα στους παραγωγούς από το τραπεζικό σύστημα

-Είπε ξεκάθαρο «όχι» στα μεταλλαγμένα και τόνισε ότι «στόχος της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών είναι να αυξηθεί το εισόδημα του παραγωγού, όχι να μειωθεί»

-«Κάθε θέση εργασίας στην κτηνοτροφία δημιουργεί 10 θέσεις εργασίας συνολικά στην οικονομία, ενώ στις αροτραίες καλλιέργειες κάθε θέση εργασίας δημιουργεί 3-8 θέσεις», ανέφερε ο Κ. Αγοραστός

Την παροχή ισχυρών, ουσιαστικών κινήτρων στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία πρότεινε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσαν σήμερα στο Κιλελέρ η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ στο πλαίσιο του εορτασμού της 101ης επετείου από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από τρεις τουλάχιστον δεκαετίες που οι Έλληνες στρέφονται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και ιδίως στη γεωργία. Πρέπει ως χώρα να αξιοποιήσουμε αυτή τη στροφή στη γεωργία και η ανάγκη να γίνει επιλογή με προοπτική», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός αναδεικνύοντας το γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας έχει τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή στην οικονομία. «Κάθε θέση εργασίας στην κτηνοτροφία δημιουργεί 10 θέσεις εργασίας συνολικά στην οικονομία, ενώ στις αροτραίες καλλιέργειες κάθε θέση εργασίας δημιουργεί 3-8 θέσεις συνολικά στην οικονομία. Σε μια εποχή που η ανεργία στην Ελλάδα εκτοξεύεται, όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι αυτό», είπε και πρότεινε η έκδοση των οικοδομικών αδειών για κατοικίες και αποθήκες στα χωριά – εξαιρουμένων των τουριστικών περιοχών – να γίνεται δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος για τους παραγωγούς και ιδίως τους νέους.

«Η γεωργία εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο:

Όλοι συμφωνούμε ότι η γεωργία μπορεί και να θρέψει την Ελλάδα και να φέρει νέο πλούτο στην πατρίδα μας . Πολύ περισσότερο στη Θεσσαλία που είναι η κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφική περιφέρεια της χώρας και εμείς θέλουμε να την εδραιώσουμε ως το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, επισήμανε ότι η γεωργία στην Ελλάδα έχει ευοίωνες προοπτικές αλλά και μεγάλα προβλήματα:

«Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί, υπάρχουν εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα που όχι μόνο δεν πρέπει να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί αλλά πρέπει να τα αναδείξουμε, να τα συζητήσουμε και το κυριότερο να δώσουμε λύσεις», προέτρεψε και έφερε τα εξής παραδείγματα από τον Θεσσαλικό κάμπο:

«Βαμβάκι: Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι φέτος θα σπαρθούν περισσότερα στρέμματα από πέρυσι, έχω ακούσει για 2,8 εκατ. στρ. ή και περισσότερα.

Ο σπόρος που θα χρησιμοποιηθεί φέτος στη συντριπτική του πλειονότητα είναι Τούρκικος.

Και μπορεί αυτό να οφείλεται και στη συγκυρία, τις καιρικές συνθήκες πέρυσι, όμως το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά: δεν είμαστε σε θέση να παράγουμε – ως χώρα εννοώ – ούτε το σπόρο για μια από τις πλέον βασικές μας καλλιέργειες.

-Βιομηχανική τομάτα.

Η παραγωγή φέτος στο νομό Λάρισας θα είναι μειωμένη κατά 50% και παραπάνω ίσως. Κι η Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ Λάρισας είναι η μεγαλύτερη στη χώρα και φυσικά η τυποποιημένη τομάτα είναι ένα προϊόν που επίσης χρησιμοποιεί καθημερινά κάθε οικογένεια.

Κτηνοτροφία.

Το πάρα πολύ υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές ειδικά στο κρέας καθιστούν σχεδόν … απαγορευτική την παραγωγή».

Στα παραδείγματα αυτά αντιδιέστειλε άλλες περιπτώσεις νέων κυρίως ανθρώπων που καινοτομούν, που επενδύουν, που τολμούν, που βγαίνουν επιθετικά στην αγορά.

Για παράδειγμα, στη Θεσσαλία γίνονται πλέον αρκετές επενδύσεις σε θερμοκήπια.

Επισκέφθηκα χθες ένα θερμοκήπιο με κηπευτικά στο Ομορφοχώρι, ένα από τα πρώτα θερμοκήπια στον τόπο μας που εφαρμόζει την τεχνογνωσία της υδροπονίας και είναι πλήρως αυτοματοποιημένο συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση νερού αλλά και τη μείωση της χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Υπάρχουν οι δύο συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες της Θεσσαλίας, η ΕΒΟΛ και η Τρίκκη, που συνεχώς διευρύνουν το μερίδιο τους στην αγορά.

Υπάρχουν φυσικά και πολλοί συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται με επιτυχία όπως βεβαίως υπάρχουν και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που εξάγουν σ’ όλο τον κόσμο».



ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ο κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι απαιτούνται λύσεις «τώρα, όχι αύριο στα μεγάλα προβλήματα άλλα που έρχονται από το παρελθόν (διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας) και άλλα που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες και εντείνονται»

Ειδική αναφορά έκανε στο πετρέλαιο, στο οποίο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αυξήθηκε τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο. «Το πετρέλαιο επηρεάζει δραματικά το κόστος παραγωγής σε όλες τις καλλιέργειες», υποστήριξε ο κ. Κ. Αγοραστός και διερωτήθη: «Είναι δυνατόν από τη μία να λέμε – ως χώρα – στροφή στη γεωργία και από την άλλη να αυξάνουμε σημαντικά τη φορολογία στο συντελεστή που επηρεάζει όσο κανείς το συνολικό κόστος παραγωγής;» Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά ότι όπως του είπαν από τον ανθοκομικό σύλλογο «τρεις φορές ακριβότερα είναι τα καύσιμα στην Ελλάδα απ’ ότι στην Ολλανδία. Πως λοιπόν τα ελληνικά προϊόντα θα βγουν στην αγορά όταν το καύσιμα είναι περίπου το 40% ή και παραπάνω του συνολικού κόστους;», ρώτησε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Παίρνοντας αφορμή από μια αποστροφή της ομιλίας του πρωθυπουργού προχθές στην ημερίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα ότι «πολλές φορές το κράτος στέκεται εμπόδιο στον αγρότη», ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε: «Εγώ λέω ότι οι σοβαρές επενδύσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία προϋποθέτουν το ίδιο το κράτος να γίνει σοβαρό.



Να πω ένα παράδειγμα: Ανακοινώνει ένας υπουργός – ανεξαρτήτως κυβέρνησης – τα σχέδια βελτίωσης για παράδειγμα. Γράφει ο τύπος την άλλη ημέρα: Τόσα εκατομμύρια για τους έλληνες αγρότες.

Περνά ο καιρός, υποβάλλονται τα σχέδια, εγκρίνονται, προχωρούν οι επενδύσεις…

Όλοι οι παραγωγοί γνωρίζουν ποια είναι η συνέχεια: Οι μεγάλες καθυστερήσεις.

Δύο - τρία χρόνια χρειάζονται να καταβληθεί η επιδότηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά και την οικονομία, νέα προβλήματα για τους παραγωγούς οι οποίοι πρέπει να διεκδικούν το αυτονόητο: να έχουν όσα δικαιούνται στην ώρα τους».

Ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «υπάρχουν στην περιοχή μας παραγωγοί που δεν έχουν πληρωθεί επιδοτήσεις από το 2007 και ουδείς τους εξηγεί το γιατί με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ειδική αναφορά έκανε στην αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με μείωση των καλύψεων του ΕΛΓΑ («αφήνετε τους αγρότες μόνους», είπε), ενώ ζήτησε να παραταθεί η άδεια χρήσης νερού στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης για έναν ακόμη χρόνο.



Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο με «τα διάσπαρτα παντού μισοτελειωμένα έργα και ιδίως αρδευτικά», ζήτησε να ανακοινωθούν «δίκαιες αποζημιώσεις στο βαμβάκι για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και τη βροχή ανάλογα με το ποσοστό ζημιάς του καθένα» και έθεσε με έμφαση το ζήτημα της χρηματοδότησης με φθηνό χρήμα λέγοντας ότι «τον τελευταίο χρόνο έχουν κλείσει οι στρόφιγγες του τραπεζικού συστήματος».



ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Κ. Αγοραστός στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών επισημαίνοντας:

«Κάθε τρεις ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών στη Θεσσαλία.

Το είπε η υπουργός κα Μπιρμπίλη στην ομιλία της με αφορμή την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το είπε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σηφουνάκης ανακοινώνοντας την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας.

Είναι προφανές ότι αναμένουμε με έκδηλο ενδιαφέρον τις θέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα – μιας και εσείς προσωπικά δίνετε μεγάλη σημασία στις εξαγωγές -, το βαμβάκι ήταν το 2010 το 4ο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας με εξαγωγές αξίας 368 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε τοπικό επίπεδο, το βαμβάκι λόγω της ιστορικά υψηλής τιμής του, προσέφερε σημαντικά στην τοπική οικονομία, η οποία περνά ούτως ή άλλως δύσκολες ημέρες.

Θέλω να ρωτήσω ποια καλλιέργεια προτείνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη Θεσσαλία ώστε να αντικατασταθεί το βαμβάκι ή και το καλαμπόκι που επίσης φέτος έχει καλή τιμή;

Και επίσης ποιο προϊόν πιστεύει ότι μπορεί να συνεισφέρει ετησίως στην ελληνική οικονομία ποσό 368 εκατ. ευρώ από εξαγωγές;

Διευκρινίζω ότι εμείς δεν λέμε όχι στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Το αντίθετο.

Και οι ίδιοι οι παραγωγοί προχωρούν σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών.



Όποιος ζει στον τόπο μας το γνωρίζει: αναζητούν, διερευνούν, ρωτούν ειδικούς επιστήμονες, προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις τάσεις στην αγορά.

Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι αναδιάρθρωση καλλιεργειών δεν γίνεται ούτε με άνωθεν εντολές ούτε με ασκήσεις επί χάρτου ούτε με ισοπεδωτικούς αφορισμούς και το κυριότερο ούτε ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων.



Χρειάζονται προσεκτικά και καλά σχεδιασμένα βήματα, ανά περιοχή και με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Στο κάτω κάτω ο στόχος της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών είναι να αυξηθεί το εισόδημα του παραγωγού, όχι να μειωθεί», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.



«ΟΧΙ» ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Ο κ. Κώστας Αγοραστός έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα των μεταλλαγμένων ζητώντας να μείνουν εκτός της Ελλάδας και είπε ότι «οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας αξιώνουν να ακούσουν από τον υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης καθαρές κουβέντες, εφαρμόσιμες λύσεις, ουσιαστική χρηματοδότηση, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα μεγάλα θέματα που τους απασχολούν».

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε ότι αύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα παρουσιάσει αναλυτικά τις προτεραιότητες της αιρετής Περιφερειακής Αρχής, σημείωσε όμως: ότι «ως αιρετή Περιφέρεια, στους τρεις μήνες της διαδρομής του νέου θεσμού δώσαμε ήδη συγκεκριμένα δείγματα γραφής:

-Με διαρκείς και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα συναρμόδια Υπουργεία για τα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία.

-Με συγκεκριμένες, οραματικές και συνάμα εφαρμόσιμες, προτάσεις – να αναφέρω χαρακτηριστικά την πρόταση για «fast track» αδειοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων που καταθέσαμε τον Ιανουάριο στα Τρίκαλα και την υιοθέτηση η αρμόδια Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Μιλένα Αποστολάκη όπως μου ανακοίνωσε πριν τρεις ημέρες.

-Με πρωτοποριακές υπηρεσίες για τους παραγωγούς όπως η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων.

-Θέτοντας, όμως, τις «κόκκινες γραμμές» στα θέματα που είναι αδιαπραγμάτευτα για την Θεσσαλία».