επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η Απογραφή


-Με τις ψήφους των συμβούλων της παράταξης της πλειοψηφίας και τον κ. Δημ. Κουρέτα
-Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται στην ουσία για την ακτινογραφία της Περιφέρειας την 31-12-2010. Δεν έχει σκοπό ούτε να ωραιοποιήσει ούτε να δραματοποιήσει καταστάσεις. Δεν γίνεται ούτε για να εκθέσει κανέναν, ούτε για να κολακέψει κανέναν.
-Όλα στο φως. Αυτή είναι η αρχή μας. Θέλουμε και εργαζόμαστε ώστε η αιρετή Περιφέρεια
Θεσσαλίας να καταστεί πρότυπο χρηστής και νοικοκυρεμένης διαχείρισης»

-«Παρά τις υποχρεώσεις που παραλάβαμε από τις νομαρχίες δεν βάζουμε νέους φόρους»

-Κάλεσε τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου «σε κοινή προσπάθεια, σε συστράτευση ώστε να «καθαρίσουμε» τους λογαριασμούς με το παρελθόν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον χωρίς βάρη και εμπόδια»

Εγκρίθηκε με 32 ψήφους από τους συμβούλους της παράταξης της πλειοψηφίας και τον κ. Δημ. Κουρέτα, η Απογραφή που διενήργησε η Επιτροπή που προβλέπεται από το Υπουργείο Εσωτερικών για το τι παρέλαβε η αιρετή Περιφέρεια από τις τέσσερις καταργηθείσες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Παρουσιάζοντας την Απογραφή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός είπε ότι είναι «το πρώτο σημαντικό και ουσιαστικό βήμα, μετά τα οργανωτικά βήματα των πρώτων ημερών. Πρόκειται στην ουσία για την ακτινογραφία, την αποτύπωση της εικόνας της Περιφέρειας την 31-12-2010. Πρόκειται για μία φωτογραφία της Περιφέρειας, που σκοπό έχει να αποδώσει όσο πιο πειστικά γίνεται την υπάρχουσα κατάσταση. Δεν έχει σκοπό ούτε να ωραιοποιήσει ούτε να δραματοποιήσει καταστάσεις. Η διαδικασία άλλωστε που επιβάλλει ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένη και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει την αποτύπωση των πραγματικών στοιχείων που ζητά ο νόμος και η Υπουργική Απόφαση. Δεν γίνεται ούτε για να εκθέσει κανέναν, ούτε για να κολακέψει κανέναν. Γίνεται για να γνωρίζουμε ποια είναι περιουσία μας, τι έχουμε στο ταμείο μας και πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε καλύτερα».

Ο κ. Κ. Αγοραστός διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας «δεν πρόκειται να επιβάλλει νέους φόρους ή τέλη στους Θεσσαλούς παρά τις μεγάλες υποχρεώσεις που τις κληροδότησαν οι καταργηθείσες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

«Κάποιοι επιτίθενται εναντίον της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχοντας ίσως αυτό στο μυαλό τους: να μην διεκδικήσουμε πόρους από την κεντρική κυβέρνηση αλλά να μετακυλήσουμε τα βάρη στους Θεσσαλούς. Δεν υποκύπτουμε. Η προεκλογική μας δέσμευση ισχύει στο ακέραιο. Σε μια εποχή που αυξάνεται συνεχώς η φορολογική επιβάρυνση κάθε οικογένειας από την κεντρική εξουσία ενώ τα εισοδήματά της μειώνονται, θα ήταν κοινωνικά εγκληματικό αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικό να δεχτεί νέες επιβαρύνσεις από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός.



Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έθεσε στόχο της αιρετής Περιφέρειας «αφ’ ενός να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις που κληρονόμησε από τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις το συντομότερο δυνατό και αφ’ ετέρου να ολοκληρωθούν τα ημιτελή σήμερα έργα, τα οποία προκαλούν περιβαλλοντική ρύπανση καθώς και κοινωνική και οικονομική στρέβλωση



Δεν είναι στη φιλοσοφία μας και φυσικά στις προθέσεις μας να προσποιούμαστε τους αδιάφορους, να κλείνουμε τα αυτιά και τα μάτια μας απέναντι σε όλους αυτούς στους οποίους οφείλονται τα χρήματα αυτά. Το ακριβώς αντίθετο», ανέφερε και τόνισε ότι για την εξόφληση των υποχρεώσεων και την κάλυψη των ελλειμμάτων η αιρετή Περιφέρεια σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που διαρθρώνεται στους εξής άξονες:

-«Χρηστή διαχείριση των οικονομικών της Περιφέρειας.

-Εξοικονόμηση πόρων από την επίτευξη οικονομίας κλίμακας και μείωση των λειτουργικών δαπανών.

-Διεκδίκηση, τεκμηριωμένα αλλά μαχητικά, των κονδυλίων που οφείλει η κεντρική εξουσία προς την αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού.

-Αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο».



Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η εξόφληση των υποχρεώσεων που κληρονόμησε η αιρετή Περιφέρεια από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις «υπερβαίνει τις δυνατότητες της. Αν μάλιστα συνυπολογισθούν η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την αυτοδιοίκηση, τότε η κάλυψη των ελλειμμάτων και η εξυπηρέτηση του χρέους καθίστανται ακόμη πιο δύσκολη – εξαιρετικά δύσκολη – υπόθεση», είπε και υπενθύμισε τόσο τη μείωση της χρηματοδότησης προς την αυτοδιοίκηση ύψους 3 δις ευρώ για την 3ετία 2011 – 2013 όπως προβλέπει το πρόγραμμα «Καλλικράτης», αλλά και τις νέες περικοπές ύψους 2 δις ευρώ που έχουν αναφέρει κυβερνητικοί παράγοντες στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.



«Ακόμη και αν στη διάρκεια της θητείας μας δεσμεύαμε κάθε διαθέσιμο πόρο για την εξόφληση των υποχρεώσεων που κληρονομήσαμε, και πάλι είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουμε να το επιτύχουμε χωρίς την ουσιαστική συνδρομή της κεντρικής διοίκησης», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και υπενθύμισε «ότι έχει κάνει ήδη παρεμβάσεις στα συναρμόδια υπουργεία ώστε να εξασφαλίσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ σχετική πρωτοβουλία προτίθεται να αναλάβει και η Ένωση Περιφερειών μετά και από δική του εισήγηση.



«Χρειάζεται όμως η ενεργή στήριξη τόσο των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και των Βουλευτών αλλά και όλων των φορέων της Θεσσαλίας», επισήμανε και κάλεσε «σε κοινή προσπάθεια, σε συστράτευση ώστε να «καθαρίσουμε» τους λογαριασμούς με το παρελθόν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον χωρίς βάρη και εμπόδια.



Αναμφίβολα, είναι εξαιρετικά σημαντικό που ορίζουμε, με απόλυτη διαφάνεια και κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, την αφετηρία της αιρετής Περιφέρειας ώστε κάθε Θεσσαλός να γνωρίζει από πού ξεκινά αυτός ο νέος θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Όλα στο φως. Αυτή είναι η αρχή μας.

Θέλουμε και εργαζόμαστε ώστε η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας να καταστεί πρότυπο χρηστής και νοικοκυρεμένης διαχείρισης.

Να ξεκινήσει μια νέα εποχή, με ουσιαστικό έργο, με ουσιαστική προσφορά στη Θεσσαλία και τους Θεσσαλούς», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός.