επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Συμβολική κίνηση του Αγοραστού που επισκέφθηκε πρότυπο θερμοκήπιο

 Το θερμοκήπιο «Γεωργείν» στο Ομορφοχώρι Λάρισας, ένα από τα πρώτα στη Θεσσαλία που χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία της υδροπονίας από το 2002, επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Με την κίνηση αυτή του αυτή λίγες ώρες πριν τις εκδηλώσεις στο Κιλελέρ αλλά και την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας με θέμα την αγροτική ανάπτυξη ο κ. Κ. Αγοραστός θέλησε να αναδείξει:
- τη σημασία που δίνει η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας σε καλλιέργειες προστιθέμενης
αξίας για την περιοχή,
- τη σημασία που αποδίδει σε νέους κυρίως αγρότες, οι οποίοι εφαρμόζουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας,
- τη σημασία που αποδίδει σε πρακτικές που εξοικονομούν νερό και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος,
- τη σημασία στην αμφίδρομη ενημέρωση και μάλιστα στο χώρο της παραγωγής,
- αλλά και την μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής που ταλανίζει το σύνολο των καλλιεργειών.
Μάλιστα, η επίσκεψη του κ. Κ. Αγοραστού συνέπεσε με την εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων εντός του θερμοκηπίου με σκοπό να μειωθεί η χρήση γεωργικών φαρμάκων και να είναι ασφαλές το προϊόν στον καταναλωτή.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημερώθηκε διεξοδικά από τον πρόεδρο της εταιρείας «Γεωργείν» κ. Απόστολο Δημητριάδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δήμο Κοντούρη και το μέτοχο κ. Νίκο Μαυρογεώργο για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν (τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα) αλλά και την πορεία της εταιρείας, η οποία παράγει όλο το χρόνο και διαθέτει τα προϊόντα της στη λαχαναγορά αλλά και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
«Όλοι θυμόμαστε ότι όταν δημιουργήθηκε το θερμοκήπιο της «Γεωργείν» εδώ στο Ομορφοχώρι το 2002 ήταν από τα πρώτα στη Θεσσαλία. Τώρα έχουν γίνει αρκετά και γίνονται ακόμη περισσότερα με έμφαση στην παραγωγή κηπευτικών και ιδίως τομάτας και αγγουριού.

Νέοι κυρίως άνθρωποι επενδύουν στον τόπο μας, επενδύουν στον πρωτογενή τομέα, αναπτύσσουν πρωτοβουλίες με μεράκι και όρεξη και μάλιστα ενώ το κράτος όχι μόνο δεν τους βοηθά αλλά συνήθως στέκεται εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων τους. Αν λοιπόν θέλουμε – που όλοι θέλουμε – σοβαρές επενδύσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία πρέπει πρώτα απ’ όλα το ίδιο το κράτος να γίνει σοβαρό, να θέτει το πλαίσιο λειτουργίας και να το τηρεί, να μην αιφνιδιάζει και κυρίως να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός, ο οποίος δεσμεύτηκε να θέσει με έμφαση αύριο και μεθαύριο στον κ. Κ. Σκανδαλίδη το θέμα του αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου.
«Όλοι όσοι ασχολούνται με θερμοκήπια αλλά και γενικότερα οι παραγωγοί πλήττονται ιδιαίτερα από τη μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου καθώς τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί τρεις φορές ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Αν η χώρα μας θέλει να στηρίξει τη γεωργία και την κτηνοτροφία, πρέπει να παρέμβει δραστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής και ιδίως στο πετρέλαιο. Υπάρχουν προτάσεις και λύσεις που διασφαλίζουν ότι θα ωφεληθούν οι πραγματικοί παραγωγοί. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και συνέπεια: αν η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει στην πράξη τη γεωργία και την κτηνοτροφία, υπάρχουν τρόποι. Επαναλαμβάνω: στην πράξη, όχι τα λόγια», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός.