επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Απάντηση Κουτρουμάνη σε Ν. Λέγκα για το ενδεχόμενο κατάργησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Φαρκαδόνας

Παραδέχεται η κυβέρνηση ότι συζητά την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αφήνοντας ταυτοχρόνως ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του καταστήματος Φαρκαδόνας, όπως προκύπτει από την απάντηση σε σχετική αναφορά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ν. Λέγκα.
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος αν.Υπουργός κ. Κουτρουμάνης στην απάντησή σε παρέμβαση του βουλευτή Τρικάλων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι επανεξετάζεται το ζήτημα της περιφερειακής παρουσίας του Ιδρύματος σε κάθε Νομό και συγκεκριμένα

 «η αναστολή λειτουργίας ορισμένων Παραρτημάτων του».


Προσθέτει δε ότι «για τη λήψη της οριστικής απόφασης θα συνεκτιμηθούν η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης που θεσπίστηκε με το Νόμο 3852/10 («Πρόγραμμα Καλλικράτης») καθώς και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και οι τοπικές συνθήκες (συγκοινωνία, οδικό δίκτυο κ.λ.π)».


Στην ίδια απάντηση δημοσιοποιούνται και τα κίνητρα με τα οποία θα αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας των Παραρτημάτων. Αυτά θα αφορούν στον αριθμό των ασφαλισμένων δικαιούχων περίθαλψης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στον αριθμό των συναλλαγών στον τομέα των παροχών ασθένειας και στο μητρώο ασφαλισμένων κάθε Παραρτήματος, στον αριθμό εργοδοτών (κοινών επιχειρήσεων και οικοδομών), στην ύπαρξη όμορων Μονάδων Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην ύπαρξη ΚΕΠ όπου μπορούν να εκτελεστούν πολλές από τις εργασίες που σήμερα εκτελούνται στα Παραρτήματα και τέλος στον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων.


Σε δήλωσή του για το θέμα ο Ν. Λέγκας τονίζει ότι η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου εντείνει αντί να καθησυχάζει τους φόβους της τοπικής κοινωνίας και των φορέων και κάνει λόγο για διαφαινόμενη αποψίλωση της Περιφέρειας.


Υπενθυμίζει δε ότι το ΙΚΑ Φαρκαδόνας, λειτουργεί από το 1985 κι εξυπηρετεί χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΙΚΑ και του Ο.Α.Ε.Ε. (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ κλπ) και τα μέλη των οικογενειών τους. Επισημαίνει ακόμα ότι μια πιθανή κατάργηση του καταστήματος θα επιφέρει πρόσθετη ταλαιπωρία των κατοίκων.
Πολύ περισσότερο που η λειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών είναι χωροταξικά και λειτουργικά απολύτως εναρμονισμένη ακόμα και με τη νέα διοικητική διάρθρωση, όπως αυτή αποτυπώνεται στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.


Τέλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι ο αρμόδιος Υπουργός συνεχίζει να αγνοεί το πρόβλημα της στελέχωσης με κρίσιμες για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ειδικότητες ιατρικού προσωπικού του ΙΚΑ Τρικάλων. Παρά το γεγονός ότι, πέρα από τις κινητοποιήσεις των γιατρών του τοπικού καταστήματος, το θέμα αυτό έχει τεθεί με σχετική αναφορά του από τις 18 Μαρτίου.