επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

200.000 λιγότερα κουπόνια κοινωνικού τουρισμού

Λιγότεροι κατά 200.000 θα είναι φέτος οι δικαιούχοι των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού. Ηδη από τη Δευτέρα ξεκίνησε η απογραφή των 550.000 ατόμων που θα πάρουν φέτος το «μαγικό» κουπόνι και θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διακοπές 8 ημερών, σε τριήμερες εκδρομές ή κρουαζιέρες.
Ομως το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας για το 2010 έχει περικοπεί κατά 26%, που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα είναι κατά 200.000 λιγότεροι.

Η απόφαση αυτή έχει πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η οποία εκφράζει την έκπληξή της και τονίζει πως «η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αποτελεί παράδειγμα αποσπασματικής ενέργειας προς αποφυγήν».

Μεταξύ των άλλων στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως «για μια υποτιθέμενη οικονομία στον προϋπολογισμό του ΟΕΕ της τάξεως των, περίπου, 3 εκ. ευρώ δημιουργείται πολλαπλό κοινωνικό θέμα, ανεργία αλλά και τουλάχιστον αντίστοιχη μείωση εσόδων του κράτους από ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, απώλεια θέσεων εργασίας και φόρους».

Ακόμα αναφέρεται στη «δυσχερή θέση» στην οποία βρίσκεται σήμερα η πλειονότητα των ελληνικών ξενοδοχείων λόγω των σοβαρότατων επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης το 2009 τόσο στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση όσο και στην εγχώρια τουριστική αγορά.

Και υπενθυμίζει ότι το 2009 τα ξενοδοχεία «έχασαν» το 16% του τζίρου τους, ήτοι περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ το 2010 μέχρι στιγμής δείχνει ότι θα εξελιχθεί σε μια εξίσου δύσκολη χρονιά με εξαιρετικά αβέβαιη έκβαση.
ΟΕΕ - ΕΟΤ
Φθηνές διακοπές σε πάνω από 2.000 ξενοδοχεία και καταλύματα

Με τα κουπόνια του κοινωνικού τουρισμού (του Οργανισμού Εργατικής Εστίας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ) πέρυσι είχαν τη δυνατότητα 750 χιλιάδες δικαιούχοι να κάνουν τις διακοπές τους με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Σύμφωνα με την ΠΟΞ, η ωφέλεια του προγράμματος είναι αποδεδειγμένη τόσο για τους δικαιούχους (που προέρχονται από ευαίσθητες κοινωνικά τάξεις) όσο και για τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Περιφέρειας που κατά τεκμήριο συμμετέχουν σε αυτό.

Ας σημειωθεί ότι περισσότερα από 2.000 ξενοδοχεία (όλων των κατηγοριών) και καταλύματα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Παράλληλα σημειώνει πως άλλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν επεκτείνει τα αντίστοιχα προγράμματα επιδοτώντας εισερχόμενο τουρισμό τρίτης ηλικίας από την ΕΕ, αντιμετωπίζοντας έτσι την ανεργία και την εποχικότητα, προσφέροντας συνάμα κοινωνικό έργο.Εθνος