επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Εντός της εβδομάδας θα γνωρίζει τι χρωστά ο Δήμος Τρικκαίων

Το ότι η οικονομική εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος Τρικκαίων είναι άσχημη είναι γνωστό σε όλους, ωστόσο τα πλήρη και αναλυτικά στοιχεία που θα δείχνουν το ακριβές άνοιγμα του Δήμου θα παρουσιαστούν, μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες προς τους τοπικούς δημοσιογράφους ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας.
Έτσι η διαδικασία της απογραφής για τα το χρέος του Δήμου και τα οικονομικά στοιχεία που θα προκύψουν βρίσκεται στην τελική ευθεία και εκτός απροόπτου εντός της τρέχουσας
εβδομάδας θα γνωρίζουμε σε ποιο σημείο έχει φτάσει το οικονομικό άνοιγμα του Δήμου Τρικκαίων, βάσει των όσων δήλωσε ο δήμαρχος κ. Λάππας.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, εφόσον χρειαστεί, θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε η ρύθμιση των χρεών του Δήμου να γίνει με "σωστό επιδοτούμενο επιτόκιο" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

70 εκατομμύρια;

Πάντως βάσει πρόσφατων δηλώσεων του δημάρχου Τρικκαίων το χρέος του Δήμου μαζί με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ούτε λίγο, ούτε πολύ αναμένεται να αγγίξει το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σημειωτέον ότι σύμφωνα με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων ρυθμίζονται οι οφειλές από δάνεια, που έλαβαν οι υπερχρεωμένοι ΟΤΑ, οι Επιχειρήσεις και τα Νομικά τους Πρόσωπα, ενώ επιλύεται και το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών.

Η τροπολογία

Πρόκειται για τροπολογία του σχεδίου νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών».

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, με την τροπολογία «δίνεται η δυνατότητα στο ΔΣ του Τ.Π. & Δανείων να ρυθμίζει οφειλές από δάνεια που έχει χορηγήσει στους δήμους και τις πρώην κοινότητες, ή τους καθολικούς διαδόχους αυτών, καθώς και στις Περιφέρειες, κατόπιν αιτήσεώς τους. Συγκεκριμένα, ρυθμίζεται το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις, δηλαδή κεφάλαιο, τόκοι, τόκοι υπερημερίας, και λοιπές επιβαρύνσεις με ταυτόχρονη τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών αυτών με συνομολόγηση νέου δανείου για το σκοπό αυτό».

Επίσης, με την ίδια τροπολογία επιλύεται το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη μεταφορά μαθητών από το τόπο διαμονής τους στο σχολείο φοίτησης με τη παράταση της ισχύουσας μεταβατικής ρύθμισης έως το τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα μεταφοράς με ευθύνη των Δήμων.Πρωινός λόγος