επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ν. Λέγκας: Αναγκαίες οι αλλαγές στον τρόπο σύνταξης του Προϋπολογισμού

-Δεν μπορεί να μιλάμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και να μην αποτυπώνουμε την αξία της στον Ισολογισμό του Κράτους.
-Αναίτια η ενέργεια της κυβέρνησης να εντάξει δημόσιες επιχειρήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, επιβαρύνοντας το χρέος.
Σε τρείς βασικούς άξονες κινήθηκε η ομιλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ν. Λέγκα στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του 2009. Ο πρώτος που εστιάστηκε στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου σύνταξης και συζήτησης του
 Προϋπολογισμού έτσι ώστε να συνδέονται οι στόχοι με τα αποτελέσματα. Ο δεύτερος αναφορικά με την ανάγκη αποτύπωσης της αξίας της Δημόσιας Περιουσίας στον Ισολογισμό του Κράτους. Και ο τρίτος σχετικά με την αναίτια απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει δημόσιες επιχειρήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να επιβαρυνθεί πάνω από 40 δις ευρώ το 2010.

Ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας κάλεσε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου να προβληματιστούν για τη σημασία και την πρακτική αξία της συζήτησης στη Βουλή για τον προγραμματισμό, την πορεία, αλλά και την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας μας. Και ειδικότερα για τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού όταν από το προσχέδιο του, την πανηγυρική συζήτηση του τελικού σχεδίου και τη ψήφισή του καταλήγουμε, όπως τόνισε, και μάλιστα ερήμην της Βουλής, στα Προγράμματα Σταθερότητας και Οικονομικής Πολιτικής. Και στις επαναλαμβανόμενες αναθεωρήσεις μέσω των οποίων, «όταν τα αποτελέσματα δεν συναντούν τους στόχους, φέρνουμε τους στόχους κοντά στα αποτελέσματα»

Αναρωτήθηκε επίσης τι πρακτική αξία έχει η συζήτηση ενός Απολογισμού που αναφέρεται μόνο στην κεντρική κυβέρνηση, αφήνοντας έξω ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο πρώην Υφυπουργός τόνισε ότι πριν από την εκκίνηση της όποιας συζήτησης για το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, θα έπρεπε να έχουμε προχωρήσει στην αποτύπωση της αξίας της στον Ισολογισμό του Κράτους, γεγονός που θα βοηθούσε στην βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Όσον αφορά στην αναταξινόμηση- ένταξη στον προϋπολογισμό του 2010 των δημοσίων επιχειρήσεων και του swap της Goldman Sachs, το οποίο δημιουργήθηκε επί ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής της Ν.Δ. επισήμανε ότι οι αλλαγές αυτές επιβάρυναν το δημόσιο χρέος, μόνο για το 2010, κατά 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Σ' αυτή μάλιστα τη δύσκολη συγκυρία που η χώρα αναζητά κάποια πλεονάσματα για να το μειώσει.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχουμε τη λογιστική επανακρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες έρχονται να αποθέσουν τις ζημιές τους ακριβώς στο δημόσιο και στον κρατικό Προϋπολογισμό, κάτι που μας οδηγεί και σε επόμενες σκέψεις, δήλωσε με νόημα.

Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του ο Ν. Λέγκας επικαλέστηκε συνέντευξη του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη στο ΒΗΜΑ, σύμφωνα με την οποία, «η Ελλάδα δεν πρέπει να αποδέχεται νέες πρωτοβουλίες για αδικαιολόγητη διόγκωση του χρέους, όπως έγινε με τη μεταφορά πολλών εγγυημένων δανείων των ΔΕΚΟ και άλλων οργανισμών στο χρέος της κεντρικής Κυβέρνησης, το οποίο έτσι εκτοξεύτηκε αιφνιδίως και αναιτίως κατά ένα άλλο 10% του Α.Ε.Π.».

Υπενθύμισε επίσης τα όσα δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Στουρνάρας ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν ήταν πολύ σοφό αυτό που έγινε και όπως έγινε» εκφράζοντας ερωτηματικά για την επαναταξινόμηση.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. τόνισε ότι στα ζητήματα αυτά δεν χωρεί πολιτική αντιπαράθεση, αλλά απαιτείται να γίνει γόνιμος διάλογος με στόχο να βελτιωθούν πρακτικές και κυρίως να διορθωθούν χρόνιες στρεβλώσεις του δημοσιονομικού μας συστήματος.