επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ρουμπινί: Μονόδρομος η αναδιάρθρωση για Ελλάδα

Μία ακόμα φορά ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. «Το θέμα δεν είναι να ξέρουμε εάν θα γίνει ή όχι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά πότε θα πραγματοποιηθεί και με ποιους όρους», σημειώνει, επισημαίνοντας πως η καθυστέρηση σημαίνει μεγαλύτερες ζημιές για τους επενδυτές.Σημειώνει ότι ακόμα και αν η Ελλάδα τηρούσε τις υποχρεώσεις απέναντι στο ΔΝΤ και ΕΕ, θα έφτανε σε δημοσιονομική προσαρμογή
της τάξεως του 10% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος της θα σταθεροποιούνταν στο 150% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια.

"Αν η ανάπτυξη δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα, αν η μεγαλύτερη αποταμίευση και η μικρότερη κατανάλωση οδηγήσει σε διπλή ύφεση, αν ο πληθωρισμός είναι μια κακή ιδέα... η μόνη άλλη λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, η μείωση του χρέους και η μετατροπή χρέους σε μετοχικό κεφάλαιο", σημείωσε, μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Γαλλίας στο Παρίσι.

Επισήμανε ότι πρόκειται για πρόβλημα φερεγγυότητας, καθώς λόγω του ότι το επίπεδο του χρέους είναι ασταθές, το παραμικρό σοκ θα μπορούσε να το διογκώσει, υπενθυμίζοντας ότι Αργεντινή και Ρωσία πτώχευσαν με χρέος που ανερχόταν στο 50% του ΑΕΠ, δηλαδή τρεις φορές κατώτερο από εκείνο της Ελλάδας.

Ερωτηθείς για το τι πιστεύει πως πρέπει να κάνει η Ευρωζώνη για να τονώσει την ανάπτυξη και να βγει από την κρίση χρέους, υπογράμμισε τη σημασία επιστροφής της ανάπτυξης στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία).

«Η κατάργηση των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο τομέα και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, χρειάζονται χρόνο», αναφέρει, σημειώνοντας ότι η Γερμανία έκανε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την ενοποίησή της.

«Για να επανέλθει η ανάπτυξη γρήγορα, χρειάζεται μια ευέλικτη νομισματική πολιτική και ένα πιο αδύναμο ευρώ, ενώ η Γερμανία θα πρέπει να καθυστερήσει τη δημοσιονομική της λιτότητα για να τονώσει την ανάπτυξή της. Διαφορετικά, δεν θα στηριχθεί η ανάπτυξη των περιφερειακών χωρών»Cosmo.gr