επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Σε οικονομικό αδιέξοδο ο δήμος Τρικκαίων

Όπως δήλωσε χθες, εντός των επόμενων ημερών θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Ραγκούση από τον οποίο θα ζητήσει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των οξυμένων οικονομικών απαιτήσεων του δήμου Τρικκαίων. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη παράσχει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, γεγονός που έχει εγείρει ανάλογα αιτήματα κι απ’ άλλους δημάρχους, με τελευταίο τον δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη ο οποίος με επιστολή του ζητά 3 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Λάππας δήλωσε ότι «ο δήμος Τρικκαίων θα ζητήσει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για να μπορέσει να λειτουργήσει. Να ανταποκριθεί στις βασικές του οικονομικές ανάγκες, όπως είναι η πληρωμή των μισθών». Χαρακτηριστικά τόνισε ότι αν δεν βρεθούν χρήματα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους μισθούς των μονίμων υπαλλήλων το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Απέδωσε τα οικονομικά αδιέξοδα του δήμου στα τοκοχρεολύσια που αναγκάζεται να πληρώνει κάθε μήνα. Ανέφερε το ποσό των 567.000 ευρώ που καταβάλει κάθε μήνα ο δήμος Τρικκαίων μόνο για τοκοχρεολύσια, εκφράζοντας μάλλον το παράπονο ότι «αν δεν έδινε αυτά τα 7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τα τοκοχρεολύσια, μπορείτε να φανταστείτε πως θα λειτουργούσε ο δήμος…».

Πέραν του αιτήματος για την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση, ο κ. Λάππας θα συζητήσει με τον κ. Ραγκούση τις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τους υπερχρεωμένους δήμους μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο δήμος Τρικκαίων. Αν δεν ενταχθεί ο δήμος Τρικκαίων σε πρόγραμμα εξυγίανσης από το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να αναζητήσει στην αγορά (από ιδιωτικές τράπεζες) δάνεια για να εξοφλήσει τα ανοίγματα στην αγορά και για να καταβάλει δεδουλευμένα σε εργαζομένους. Το ποσό που απαιτείται για να καλυφθούν αυτές οι οφειλές υπολογίζεται από τον κ. Λάππα στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος του κ. Λάππα είναι η συνολική ρύθμιση του χρέους προκειμένου για την εξυπηρέτηση αυτού, να μη δαπανά ο δήμος Τρικκαίων, πάνω από 200.000 ευρώ τον μήνα.

Ο ίδιος, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μία τέτοια ρύθμιση η λειτουργία του δήμου θα καταστεί δυσχερέστατη και οι περικοπές (και στο προσωπικό) θα είναι μονόδρομος.Ερευνα