επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Σε δύσκολη οικονομικά θέση τα βενζινάδικα στα Τρίκαλα, μέχρι 1.72 η αμόλυβδη

 "Όποιος αντέξει, θα επιβιώσει" σημειώνουν οι βενζινοπώλες, αναφερόμενοι στην κρίση που έχει χτυπήσει τον κλάδο, αναγκάζοντας πολλά πρατήρια να κλείσουν, φαινόμενο που έχει αυξητικές τάσεις. Σχολιάζοντας την κατάσταση ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Τρικάλων Τάσος Γκούμας, επισημαίνει την δύσκολη οικονομικά θέση που έχει περιέλθει ο κλάδος, εξαιτίας τόσο της κρίσης που ταλανίζει τον τόπο, όσο και των πανάκριβων υγρών καυσίμων.Στον ν. Τρικάλων χθες οι τιμές των καυσίμων κυμαίνονταν ως εξής (σε ευρώ ανά
λίτρο): απλή αμόλυβδη 1,60 – 1,72, σούπερ αμόλυβδη 1,69 – 1,81, πετρέλαιο κίνησης 1,41 – 1,49 και πετρέλαιο θέρμανσης 0,82 – 0,86.

Η αύξηση στις τιμές είναι εύλογο ότι οφείλεται στην διεθνή άνοδο του πετρελαίου, τονίζει ο κ. Γκούμας και διευκρινίζει πως και οι βενζινοπώλες δεν επιθυμούν ακριβά καύσιμα, διότι βασίζονται στην διάθεση ποσοτήτων απ' αυτά και όχι τόσο στον κύκλο εργασιών.

Ο τζίρος είναι σχεδόν ίδιος στα βενζινάδικα, ωστόσο, πωλούνται μικρότερες ποσότητες καυσίμων, που σημαίνει λιγότερα κέρδη και μεγαλύτερα προβλήματα για τους πρατηριούχους, αναφέρει ο κ. Γκούμας και υπογραμμίζει τον αριθμό των βενζινάδικων που έχουν βάλει λουκέτο τους τελευταίους μήνες. Οι βενζινοπώλες στον Νομό μας ήταν περίπου 200, όμως τώρα είναι λιγότεροι από 170, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 30 έκλεισαν και μετατράπηκαν σε ανέργους ή στην καλύτερη περίπτωση σε υπαλλήλους.

Υπάρχουν πρατήρια που δεν είναι σε θέση να πουλήσουν πετρέλαιο θέρμανσης, διότι δεν μπορούν να το αγοράσουν, αφού είναι πανάκριβο και δεν "βγαίνουν" περιμένοντας την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αναφέρει ο κ. Γκούμας και συμπληρώνει πως η κίνηση στο συγκεκριμένο καύσιμο εξαρτάται από τον καιρό, δηλαδή όταν έχει κρύο ο κόσμος αγοράζει.

Ο κλάδος ακολουθεί και αυτός την γενική πορεία της οικονομίας και των άλλων καταστημάτων, αντιμετωπίζοντας προβλήματα, τα οποία όσο καταφέρουν να ξεπεράσουν, θα παραμείνουν στον χώρο.Πρωινός λόγος