επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Προωθούν τη βιομάζα στην Καρδίτσα

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης παρουσιάζει στο νομό Καρδίτσας η βιομάζα, όπως τονίστηκε σε σχετική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Σοφάδων και η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ). Όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες, η χρήση της βιομάζας μια εναλλακτική και οικονομική λύση έναντι του πετρελαίου θέρμανσης. Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η βιομάζα είναι ένας τεράστιος «ποταμός ενέργειας» που μένει ανεκμετάλλευτος και εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου Σοφάδων σε κάθε προσπάθεια υποστήριξης των αγροτών να αξιοποιήσουν
 αυτό τον πλούτο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΚ κ. Κανδήλας δήλωσε ότι η ΕΣΕΚ αποτελεί ένα καλό εργαλείο στα χέρια των αγροτών και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να παράγουν εισόδημα από τη βιομάζα, αλλά και να συμπιέσουν το κόστος παραγωγής.

Στο Νομό Καρδίτσας υπάρχουν τεράστιες ποσότητες βιομάζας οι οποίες μένουν αναξιοποίητες. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι:

- σε κάθε στρέμμα καλαμποκιού, μετά την καλλιέργεια, μένουν 1020 κιλά βιομάζας η οποία ισοδυναμεί με 329 λίτρα πετρελαίου.
-σε κάθε στρέμμα καλλιέργειας μαλακού σιταριού μένουν 290 κιλά βιομάζας που ισοδυναμούν με 93 λίτρα πετρελαίου
- σε κάθε στρέμμα καλλιέργειας βαμβακιού μένουν 300 κιλά βιομάζας που ισοδυναμούν με 97 λίτρα πετρελαίου

Συνολικά στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, η αξιοποιήσιμη αγροτική βιομάζα εκτιμάται στους 250.000 τόνους που ισοδυναμούν σε 100.000 τόνους πετρελαίου. Επίσης τονίστηκε πως έχει μεγάλη σημασία η επιλογή του χώρου εγκατάστασης της πρώτης μονάδα της ΕΣΕΚ. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί με διαφάνεια. Βασική παράμετρος θα είναι η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής. Αν η απόφαση λαμβανόταν σήμερα, η πιθανότερη περιοχή θα ήταν η ευρύτερη περιοχή του Παλαμά, λόγω του αριθμού των μελών που έχουν ήδη εγγραφεί.