επικοινωνία : trikalafree@gmail.com

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Κατηγορηματικό «όχι» Κώστα Αγοραστού στις συγχωνεύσεις σχολείων

«Η Πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει τους μαθητές των σχολείων της περιφέρειας και όχι να τους ταλαιπωρεί υποχρεώνοντάς τους να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις» Το κατηγορηματικό «όχι» της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις συγχωνεύσεις σχολείων χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των γονέων και της τοπικής κοινωνίας επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στους μαθητές, γονείς και εκπροσώπους φορέων από τον Δήμο Τεμπών, τους οποίους συνόδευε ο πρώην δήμαρχος Γόννων κ. Τάσος Τόλιος.


Παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστου Λιάπη, ο κ. Κ. Αγοραστός συζήτησε με μαθητές δημοτικών σχολείων, τους γονείς τους και εκπροσώπους φορέων από Ελάτεια, Όσσα και Πουρνάρι και έγινε κοινωνός της απόλυτης αντίθεσής τους στην προωθούμενη κατάργηση των σχολείων τους.

«Δεν πρέπει στο βωμό οποιασδήποτε οικονομίας κλίμακας, να απολέσουμε ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαμε μέχρι σήμερα, την παιδεία. Τα σχολεία δεν μπορεί να είναι αποθήκες παιδιών…

Σε ζητήματα που θίγουν την ελληνική κοινωνία και την ελληνική ύπαιθρο είμαστε απέναντι. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις συγχωνεύσεις ως αιρετή Περιφέρεια λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα εκατοντάδες μηνύματα και τα χιλιάδες τηλεφωνήματα που παίρνουμε απ’ ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπενθύμισε ότι εξέφρασε τις θέσεις αυτές τόσο στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ετάχθη υπέρ

-«Της μείωσης του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα κι όχι του «στριμώγματος» των μαθητών σε πληθωρικά τμήματα, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

-Της αναβάθμισης της κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής.

-Της υποστήριξης και όχι της ταλαιπωρίας των μαθητών που θα αναγκάζονται πολλές φορές να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο σχολειό και στη συνέχεια στο σπίτι τους».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα ολοκληρώσει τα σχολικά έργα που είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και κάλεσε την Πολιτεία να απαντήσει «αν είναι κεντρικός στόχος της η καταπολέμηση της αστυφιλίας και η αποκέντρωση; Περιοδεύω σε όλη τη Θεσσαλία – ανέφερε - και συναντώ οικογένειες, νέα ζευγάρια που επιστρέφουν από την Αθήνα για διαφόρους λόγους – είτε αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής είτε για λόγους οικονομίας. Έρχονται στη Θεσσαλία βάζοντας μια σταθερά στον προγραμματισμό της ζωής τους, γιατί ξέρουν ότι τα παιδιά τους θα έχουν σχολείο, θα έχουν υπηρεσίες υγείας και βασικές υποδομές.

Ξαφνικά διαπιστώνουν ότι ο σχεδιασμός τους ανατρέπεται και μου θέτουν το ερώτημα: Ποιον να εμπιστευθούμε; Γιατί το κράτος που θεωρητικά τάσσεται υπέρ της αποκέντρωσης μας αναγκάζει να ξαναγυρίσουμε πίσω στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα; Το ερώτημα αυτό είναι και δικό μας», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και έθεσε παράλληλα το εξής ερώτημα: «Έχει δικαίωμα ο πολίτης, και κατά συνέπεια τα παιδιά του, να απολαμβάνει τις υπηρεσίες που είναι θεσμοθετημένες από το Σύνταγμα στον τόπο που ζει και εργάζεται;»